
שיטת פלדנקרייז
כל אחד מאיתנו מסגל הרגלי פעולה ותנועה לאורך חייו בהתאם לניסיונו האישי. חלק מההרגלים האלו משרתים אותנו היטב, ואחרים מפריעים ומעכבים אותנו. כאב ואי נוחות במערכת השלד והשרירים הם לרוב ביטוי להרגלים לא מוצלחים, המשקפים חוסר התאמה בין הכוונה שלנו לבין האמצעים שבהם אנו נוקטים כדי לממש אותה. למשל, אם אני רוצה להרים את היד שלי למעלה כדי להוריד משהו ממדף גבוה, אך איני מסוגלת לזקוף את הגב לשם כך, ארגיש כאבים בכתף ו/או בצוואר, וכן מאמץ רב.
מטרתה של שיטת פלדנקרייז היא לשפר את התיאום בין הכוונה שלנו לבין פעולת השלד והשרירים, כך שהגמישות והכוח הטבעיים של השרירים יבואו לידי ביטוי בתנועות שלנו, והן ייעשו ללא מאמץ וללא כאב.
באמצעות השיטה ניתן לשפר לא רק תנועה כזו או אחרת, אלא גם את כושר הלמידה עצמו. האמצעים שבהם משתמשים ביישום השיטה מיועדים להרחיב את המודעות שלנו לאופן שבו אנחנו פועלים, ומתוך כך לאפשר לנו לבחור דרכי פעולה חדשות ויעילות יותר.
השיטה מועברת במסגרת טיפולים אישיים או שיעורים בקבוצה.
"תנועה היא חיים והחיים הם תהליך. שפר את איכותו של התהליך ותשפר את איכות התנועה"
משה פלדנקרייז
למי מתאים הטיפול?
הטיפול מתאים לכולם - לנשים וגברים, לילדים ומבוגרים, בני כל הגילים וכמעט בכל מצב גופני. הטיפול נותן מענה במצבי כאב ומגבלות תנועה, כגון:
שחיקה ודלקות מפרקים
פציעות ושיקום מניתוחים
פיברומיאלגיה
פגיעות נוירולוגיות, כגון שבץ מוחי, פרקינסון, טרשת נפוצה ושיתוק מוחין
נוקשות וכאבי שרירים ומפרקים
פריצה, בלט דיסק וכן שינויים ניווניים אחרים
עקמת
כאבי דורבן
כמו כן, הטיפול מתאים לספורטאים, לשחקנים ולמוזיקאים, שרוצים לשכלל את השימוש בגופם ככלי לעיסוק הייחודי שלהם.
השיטה מתאימה מאוד גם לנשים בהריון, ומחוללת פלאים בתינוקות וילדים עם עיכוב התפתחותי.
משה פלדנקרייז | ממציא השיטה
משה פלדנקרייז נולד ברוסיה בשנת 1904 ועלה בגפו לישראל בהיותו בן 14 בלבד. בצעירותו פיתח שיטת אימון בקרב מגע ואף אימן בה את לוחמי ההגנה. ספרו הראשון "ג'ו ג'יסטו, והגנה עצמית" הוקדש לשיטה זו. ג'יגורו קאנו, מייסד הג'ודו המודרני, קרא את ספרו, התרשם ממנו, ולבקשתו פתח פלדנקרייז את מועדון הג'ודו הראשון בפריז בשנת 1933. פלדנקרייז היה בעל דרגת דאן 2 בג'ודו. את השכלתו המדעית רכש בסורבון בשנות ה-30 של המאה שעברה, שם הוסמך כמהנדס חשמל ומכניקה ועשה דוקטורט בפיזיקה.
הוא החל לפתח את שיטתו בעקבות פציעה חמורה בברכו, שהתרחשה בעת משחק כדורגל. את המלצת הרופאים לניתוח הוא דחה מאחר שהיה חשש שלאחריו לא יוכל לכופף שוב את ברכו. במקום ניתוח הוא אמר כי "ילמד את עצמו לחיות כאילו יש לו את מה שאין לו", ואכן כך היה.
פיתוח השיטה נפרש על פני עשרות שנים, ופלדנקרייז שילב בה התבוננות מעמיקה בתנועה ובתהליכי למידה עם מחקר עיוני מקיף, שכלל בין השאר את התחומים נוירולוגיה, אנטומיה, פסיכולוגיה ומכניקה. הוא טיפל באנשי ציבור ובמנהיגים רבים, הידוע בהם היה בן גוריון. ראש הממשלה דאז סבל מכאבי גב, ופלדנקרייז הוא זה שלימד אותו לעמוד על הראש. ההחלטה ללמד את בן גוריון לעמוד על הראש הייתה קשורה בדימוי הגוף הנמוך של ראש הממשלה הראשון של ישראל, והיכולת החדשה שרכש בעזרת פלדנקרייז העניקה לו אושר רב.
עד פטירתו בשנת 1984 הכשיר פלדנקרייז מאות תלמידים ברחבי העולם, כתב מספר ספרים על משנתו והותיר מאות שעות מוקלטות של שיעורים וטיפולים באודיו ובוידאו. כיום מתקיימים קורסים להכשרת מורים בשיטתו במדינות רבות בעולם. איגודים מקצועיים בינלאומיים המוסמכים לכך באירופה ובאמריקה מתווים את הקריטריונים להכשרת המורים בקורסים השונים, ומהווים ארגוני גג לאיגודים המקצועיים המקומיים הפועלים במדינות השונות.
לקריאה נוספת

© International Feldenkrais® Michael Wolgensinger
"ברגעים בהם עולה בידי התודעה למצוא מכנה משותף להרגשה, לתחושות, לתנועה ולמחשבה עולה המרכבה על דרך המלך. ברגעים כאלה מתעלה האדם לדרגת מגלה, ממציא, יוצר, מחדש, "יודע". הוא מרגיש אחדות אורגנית בעצמו ובתבל. הוא מבחין שהוא אחד והעולם אחד ואיחודם מבטל את הבדידות"
משה פלדנקרייז